środa, 27 listopada 2013

Naleśniki z farszem z mięsa mielonego i czosnku

Na śniadanie idealne z dżemem, konfiturą, serem, śmietaną. Na obiad bardzo dobre, z różnymi ostrzejszymi, konkretniejszymi farszami. 

Pamiętam czasy kiedy zmęczona po całodniowym siedzeniu w licealnej ławce, wchodziłam do domu i już od progu unosił się charakterystyczny zapach naleśników. Były niepowtarzalne. Delikatne i puszyste.

Naleśniki usmaż wg przepisu Naleśniki na słono.

Do sporządzenia farszu potrzebne będą:

* 6 ząbków czosnku
* kawałek pora( 20 cm)
* 3 łyżki oleju
* 25 dag mięsa mielonego
* 1/3 szklanki bulionu mięsnego z kostki
* 2 łyżki jogurtu typu greckiego
* sól
* pieprz
* ser żółty 

Przygotowanie:

Czosnek obierz, posiekaj. Por pokrój w pół plasterki. Na patelni rozgrzej olej, włóż czosnek i por. Podsmaż, aż por zmięknie. Dodaj mięso, smaż razem 5 minut. Wlej bulion, dodaj sól, pieprz( przypraw wg uznania). Smaż bez przykrycia, mieszając aż płyn odparuje. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt typu greckiego, wymieszaj..Usmażone naleśniki na słono nadziej farszem i zwijaj. Opcjonalnie można na każdym naleśniku ułożyć plaster żółtego sera. Zapiekać ok. 25 min. w 180 C.

naleśniki na ostro

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz