Na śniadanie idealne z dżemem, konfiturą, serem, śmietaną. Na obiad bardzo dobre, z różnymi ostrzejszymi, konkretniejszymi farszami.
Pamiętam czasy kiedy zmęczona po całodniowym siedzeniu w licealnej ławce, wchodziłam do domu i już od progu unosił się charakterystyczny zapach naleśników. Były niepowtarzalne. Delikatne i puszyste.
Naleśniki usmaż wg przepisu Naleśniki na słono.
Do
sporządzenia farszu potrzebne będą:
* 6 ząbków czosnku
* kawałek pora( 20 cm)
* 3 łyżki oleju
* 25 dag mięsa mielonego
* 1/3 szklanki bulionu
mięsnego z kostki
* 2 łyżki jogurtu typu
greckiego
* sól
* pieprz
* ser żółty
Przygotowanie:
Czosnek obierz,
posiekaj. Por pokrój w pół plasterki.
Na patelni rozgrzej olej, włóż czosnek i por. Podsmaż, aż por zmięknie.
Dodaj mięso, smaż razem 5 minut. Wlej bulion, dodaj sól,
pieprz( przypraw wg uznania). Smaż bez przykrycia,
mieszając aż płyn odparuje. Zdejmij z ognia, dodaj
jogurt typu greckiego, wymieszaj..Usmażone naleśniki na słono
nadziej farszem i zwijaj. Opcjonalnie można na każdym
naleśniku ułożyć plaster żółtego sera. Zapiekać ok. 25 min. w 180ᵒ C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz